Leerstoel voor de woon- en leefomgeving van ouderen

Stadscontouren met zorggerichte woorden, voorzijde intreerede Enabling Environment

Ontwikkelingen in de maatschappij. Politieke keuzes. Een veranderende demografie. Maar ook de toegenomen aandacht voor kwaliteit, technologie en duurzaamheid. Het vraagt meer dan ooit om vernieuwing van infrastructuur in de zorg en werpt tegelijkertijd vragen op over de bouw en inrichting van wooninrichtingen. 

Leerstoel ZorgGericht Bouwen aan de HAN

Reden genoeg voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) om de leerstoel ZorgGericht Bouwen in te stellen. Binnen het Kenniscentrum Technologie en Samenleving vormt dit hét punt waar alle onderzoek, kennis en innovatieve kracht samenkomen op het gebied van de zorggerichte, duurzame woonomgeving.

Projecten die binnen het kader van de leerstoel vallen:

  • Zorg op afstand
  • Upgraden van serviceflats
  • WoZo-atlas
  • Gezonde omgeving
  • Kleinschalig wonen
  • Ziekenhuis 2030

Studenten en docenten ZorgGericht Bouwen stellen zich voor

Dr. ir. Masi Mohammadi is de drijvende kracht achter de leerstoel. Haar onderzoek richt zich op slimme en gezonde leefomgevingen. Mevrouw Mohammadi doet studie naar nieuwe architectonische en technologische middelen en methoden die ontwikkeld worden in het kader van de vergrijzing. Ze is werkzaam als senior onderzoeker en projectleider in verschillende landelijke projecten op dit gebied.

Lees hier de intreerede Enabling Environment van dr. ir. Masi Mohammadi.

Bron: HAN

Enabling Environment

Nijmegen broedplaats zorg-startups

Naast de leerstoel ZorgGericht Bouwen worden er met name in Nijmegen meer initiatieven ontplooid op het gebied van digitale zorg en zorg op afstand. Volgens crowdfunding-platform Rockstart is de regio rond de Gelderse stad een ‘nest’ voor zorg-startups. Om die reden starten zij een 180 dagen durend-programma voor jonge bedrijfjes in de digital health-scene. De start-ups kunnen hierin samenwerken met patiënten, zorgprofessionals en health-investeerders, onder leiding van zorg-strateeg Maarten den Braber.