'Meedenken met de klant en empathie voelen, dat kan niet iedere installateur.'

Rob van der Zon Woningaanpassingen, Lisse

Een woning aanpassen, dat kunnen de meeste installateurs prima. Maar echt meedenken met de klant en empathie voelen? Dat is een unieke combinatie, dacht een MS-patiënt. Daarom koos ze voor Rob van der Zon. "Gewoon, om hoe hij is als mens."   

'Twee rechterhanden én zich echt kunnen verplaatsen in de klant? Dat is een unieke combinatie'

De klant die contact opnam met Rob van der Zon merkt dat de ziekte steeds meer aan de oppervlakte komt. Lopen gaat moeizamer, laat staan de trap op. Haar voordeel? Ze heeft een groot huis. Groot genoeg om haar slaapkamer én badkamer beneden te installeren. Maar met een badkamer en slaapkamer op de begane grond ben je er niet met MS. Wat ze nu fysiek nog kan, is over een paar jaar misschien onmogelijk.

'Er bestaan geen problemen, alleen uitdagingen'

Vandaar haar keuze voor Rob van der Zon. Omdat hij meedenkt en ervaring heeft met klanten met MS. "Ik heb hem in eerste instantie niet eens om zijn technische kunnen gekozen." Zo stuitte ze op een reportage op Thuiscomfort waar ze las over Van der Zon en zijn klant die net als zij, lijdt aan MS. "Ik kon uit het artikel opmaken dat Rob duidelijk een band had met die man. Dat vond ik bijzonder. Het gaf me een vertrouwd gevoel. Maar natuurlijk was ik ook overtuigd van zijn technische kennis. Dat bleek wel na de gesprekken voordat de verbouwing begon. Wat ik ook zo fijn vond aan Rob is dat hij altijd in oplossingen denkt. Zo zei hij tegen mij: 'Er bestaan geen problemen, alleen uitdagingen'."

'Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik goed kan aanvoelen wat mensen nodig hebben'

Rob van der Zon is eigenaar van de eenmanszaak Rob van der Zon Woningaanpassingen in Lisse. Hij houdt van zijn werk én hij houdt van mensen. Van der Zon: "Mijn werk blijft leuk, omdat het ontzettend veelzijdig is. Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken voor mensen met een fysieke beperking. Juist bij die mensen kun je extra creatief zijn. Vaak weet ik niet eens van tevoren hoe ik iets moet gaan oplossen, maar het hele proces erheen is het allerleukst. We komen bijna altijd tot een geschikte oplossing. Daarnaast prijs ik mijzelf gelukkig dat ik goed kan aanvoelen wat mensen nodig hebben. Ik verplaats me in mijn klant en stel mezelf de vraag wat ík zou willen in zijn of haar positie. Als ik bijvoorbeeld een tillift aan het plafond installeer, ga ik zélf in de tillift zitten om te ervaren of het veilig én prettig genoeg is."

'Wat een klant wil, is niet altijd de beste oplossing'

Van der Zon: "Soms ben ik het niet eens met wat een klant wil. Dan zeg ik: 'heb je al eens nagedacht hoe je dat over 5 of 10 jaar gaat doen? Dat zet de klant aan het denken. Ik probeer een realistisch beeld voor ze te schetsen en zo kritisch mogelijk te kijken naar een klus. Dat kan soms vervelend zijn voor een klant, die zijn hele plan al heeft uitgedacht. Maar ik moet ervoor waken dat de klant geen spijt krijgt na een tijd en alsnog opnieuw moet verbouwen. Wat een klant wil is niet altijd de beste oplossing."

De verbouwing start...

Rob van der Zon is aan het zagen

De garage wordt omgebouwd tot badkamer én slaapkamer

Omdat de klant zo min mogelijk naar de bovenverdieping van haar woning wil (en dat over een tijd misschien helemaal niet meer kan), wordt de garage die aan de woning grenst, omgebouwd tot badkamer en slaapkamer. De ruimte wordt eerst opgedeeld in twee kamers én een apart gedeelte voor de wasmachine.

De 'garage' vóór de verbouwing

Ook het oude tuinhuis wordt vervangen voor een nieuwe

Omdat de ruimte die nu tot badkamer en slaapkamer wordt omgebouwd, werd gebruikt als garage en opslagplaats, wordt de schuur in de tuin vervangen voor een tuinhuis met overkapping.

Het oude tuinhuisje wordt vervangen voor een nieuwe met overkapping

De bouw van de nieuwe badkamer begint...

Jasper de Heij is bezig met de betegeling van de badkamervloer

Samen met Jasper de Heij legt Van der Zon de tegels in de badkamer. In het plafond wordt een rond gat gemaakt waar hij een solartube in plaatst. 

Daglicht creëeren met een Solartube

Rob van der Zon installeert de Solartube

Een solartube is een lichtkoepel die het daglicht zonder lichtverlies transporteert naar de ruimte. Zo creëer je in ruimtes zonder ramen natuurlijk daglicht. Omdat de ruimte waar de badkamer in komt geen ramen heeft, is een solartube een geschikte oplossing om daglicht in de kamer te krijgen. Uiteraard is het van belang om een badkamer zonder ramen op een andere manier van goede ventilatie te voorzien.

De badkamer is bijna klaar

De badkamer is bijna klaar. Het is groot genoeg om er eventueel met een rolstoel in te kunnen. De douche heeft een douchezitje en de solartube laat voldoende daglicht binnen om de lamp overdag uit te kunnen laten. 

Rob van der Zon plaatst de laatste tegel

En dan plaatst Van der Zon de allerlaatste tegel in de badkamer...

De slaapkamer is bijna klaar om ingericht te worden...

De slaapkamer is klaar om ingericht te worden

De slaapkamer met openslaande deur tot de tuin is ook zo goed als af. De inrichting kan beginnen. 

'Hoe gezelliger het wordt, hoe meer er ineens moet gebeuren'

De klus zou in eerste instantie een maand duren. Omdat bij iedere grote verbouwing onvoorziene obstakels kunnen ontstaan, werd dit iets langer. "Uiteindelijk ging het hier enkel om een verstopping in het riool, het dak dat iets aangepast moest worden en het schilderwerk dat iets langer duurde dan gepland. Al met al ging het voorspoedig", vertelt Van der Zon. En zijn klant? Die gaat Van der Zon missen, zegt ze. "Zijn warme persoonlijkheid en zijn verhalen. Als iemand ook nog eens iedere dag bij je over de vloer komt, raak je vanzelf gehecht."
Van der Zon beaamt dat: "Hoe gezelliger het wordt tijdens een klus, hoe meer er ineens moet gebeuren."

Ga naar de pagina van Rob van der Zon Woningaanpassingen

Wilt u ook uw woning laten aanpassen? Neem gerust contact op met Rob van der Zon of een van de andere Thuiscomfort-specialisten bij u in de buurt

Wilt u ook uw woning laten aanpassen? Vind hier een vakspecialist in uw buurt

Lees ook: Diagnose MS. En nu?

Diagnose MS. En nu?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.