Hoe financier ik een verbouwing?

Muurtje wordt gemetseld tijdens een verbouwing

Bent u van plan binnenkort uw woning te verbouwen? U bent niet de enige! Huizen verbouwen is weer booming business. De afgelopen vier maanden is gemiddeld ruim € 16.060,– geleend voor verbouwingen. Dit is ruim 17 procent meer dan in dezelfde periode van 2016, blijkt uit onderzoek.

Veertigers lenen dit jaar ruim 38 procent meer dan in 2016 voor verbouwingen en woningaanpassingen

De stijging van leningen onder veertigers is extra opmerkelijk. Het leenbedrag van deze groep ging met ruim 38 procent omhoog tot € 19.376,–. Senioren (51-64 jaar) gaan daar nog net iets overheen. Dat is te verklaren omdat steeds meer mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Woningaanpassingen zijn dan geen overbodige luxe. De jongere doelgroep zet vaak in op comfort, gadgets of duurzaamheid.

Rente bij geld lenen is historisch laag

De stijging van het leenbedrag voor verbouwingen is een teken dat de huizenmarkt weer opklimt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat bestaande koopwoningen afgelopen april 7,4 procent duurder zijn dan rond die tijd in 2016. Al sinds juni 2013 stijgen de huizenprijzen gestaag. Mensen hebben meer vertrouwen en gaan weer investeren en uitgeven. Ook de lage leenrente van dit moment speelt een rol. De rente bij geld lenen is namelijk historisch laag. 

Verbouwen verhoogt de waarde van uw woning

U wilt uw woning verbouwen. Misschien omdat u op duurzaamheid wilt inzetten. Of omdat u langer zelfstandig en veilig thuis wilt blijven wonen. Of misschien wilt u wel een comfortabel smart home.
Een verbouwing vergroot niet alleen uw woonplezier, het verhoogt ook de waarde van uw woning. Wanneer u uw woning energiezuinig wilt maken, of zelfs energieneutraal, komt u wellicht in aanmerking voor subsidie. Hoe dan ook is een verbouwing in de meeste gevallen de investering waard. 

Hoe financiert u een verbouwing?

Er zijn verschillende wegen om de verbouwing van uw woning te financieren. U kunt bijvoorbeeld uw spaargeld gebruiken, de hypotheek verhogen of een lening afsluiten. 

Zet uw spaargeld in

euro-geld-portemonnee

U kunt uw spaargeld inzetten voor een verbouwing. De spaarrente is momenteel laag en wanneer u meer geld heeft dan de box 3-grens, betaalt u er ook nog eens belasting over. Maar, let wel op dat u niet al uw spaargeld gebruikt. Het is altijd handig om geld achter de hand te houden voor onvoorziene zaken. 

Pas uw hypotheek aan

Heeft u de mogelijkheid om uw huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten? Deze (extra) hypotheek gebruikt u dan voor de verbouwkosten. De hypotheekrente blijft aftrekbaar, mits u de hypotheek annuïtair aflost. Vanwege de afsluitkosten is een hypotheekaanpassing pas aantrekkelijk bij een bedrag hoger dan €25.000,–.

Ook het verzilveren van uw hypotheek behoort misschien tot de mogelijkheden.

Ontdek het Bouwdepot

Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit u de kosten van de verbouwing betaalt. U bepaalt samen met de bank welk bedrag van de hypotheek naar het bouwdepot gaat. De rente op uw bouwdepot is bij de ingang van uw hypotheek gelijk aan de rente op uw hypotheek op dat moment. De rente op uw bouwdepot wijzigt niet. Ook niet als de rente op uw hypotheek wijzigt. Een bouwdepot loopt meestal maximaal twee jaar. 

Sluit een persoonlijke lening af

Door de lage leenrente is het een optie om de verbouwing te financieren met een consumptief krediet. Ook de rente van een consumptief krediet is bij een verbouwing aftrekbaar van de belasting. Een consumptief krediet is snel geregeld en u betaalt geen afsluitkosten. U moet het leenbedrag echter wel binnen tien jaar terugbetalen. Een persoonlijke lening is het meest geschikt voor een financiering onder de € 25.000,-.

Vraag een Energiespaarlening aan

508103364

Wilt u uw woning duurzamer maken? Met een Energiespaarlening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende verbouwingen. De overheid en verschillende banken, maken deze lening mogelijk. Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan deze besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiespaarlening te dekken. Daarbij mag u boetevrij aflossen, tot maximaal € 25.000,– lenen en de looptijd is tien jaar. 

U woning verbouwen? Vind hier alle specialisten bij u in de buurt!

Stappenplan voor het verbouwen van uw huis

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.