Handtekeningenactie tegen verhoging btw in de bouw

Campagnebeeld BTW NEE

De belangenorganisatie voor zzp'ers in bouw, hout en techniek, Zelfstandigen Bouw, is een handtekeningenactie gestart tegen de voorgenomen verhoging van de btw op arbeidskosten. Het kabinet is van plan het btw-tarief op arbeidskosten in de bouw per 1 juli te verhogen van 6% naar 21%.

Verhoging van de bouw-btw moet ingaan op 1 juli 2015

Het lage btw-tarief in de bouw geldt sinds 1 maart 2013, de aanpassing was bedoeld om de bouwsector te stimuleren. De sector had zwaar te lijden onder de economische crisis en moest door de verlaging van de btw een duw in de goede richting krijgen.

Slecht voor werkgelegenheid 

“Ik roep iedereen op de petitie te tekenen: bouwvakkers, werkgeversorganisaties, vakbonden en consumenten. Zij hebben allen belang bij het lage btw-tarief”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “De bouw is de motor van de economie. Net nu het in de sector weer een beetje beter gaat, dreigt het kabinet dit herstel de nek om te draaien door de btw per 1 juli te verhogen naar 21%. Dat is slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en in aanverwante sectoren en remt het economisch herstel.”

Voor 1 juli 

Onlangs bleek uit onderzoek van Werkspot.nl al dat veel Nederlanders hun klussen nog snel voor 1 juli uitgevoerd willen hebben, om zo te profiteren van het lage btw-tarief. Ruim 70 procent van de aangesloten vakmannen liet weten te vrezen voor een dalende vraag als na 1 juli het tarief weer omhoog gaat.

Onverstandig 

Brancheorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra noemden het eerder al onverstandig dat het kabinet het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor arbeidskosten bij onderhoud en renovatie van woningen weer wil verhogen. Volgens hen heeft het lage btw-tarief ervoor gezorgd dat veel bouwbedrijven overeind zijn gebleven in de crisis, aldus het FD. Het ministerie van Financiën liet eind maart weten niet van plan te zijn van de plannen af te wijken.

Isolatie, schilderen en stucadoren 

Het 6% btw-tarief blijft – ook na 30 juni 2015 - van toepassing op het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan twee jaar en het aanbrengen van isolatiematerialen aan deze woningen. Dit zijn geen tijdelijke verlaagde tarieven.