Huis aanpassen? Gunstige woningmarkt biedt kansen.

verbouwing in volle gang met keukentrap

De prijs van een koophuis lag in oktober 2,2 procent hoger dan een jaar geleden. Ook zijn er afgelopen maand 45% meer woningen verkocht ten opzichte van oktober 2013. Dit melden het Centraal Bureau van de Statistiek en het Kadaster op basis van onderzoek. Goed nieuws voor huizenbezitters die financiële ruimte zoeken voor onderhoud of een verbouwing. 

Het juiste moment om te investeren in wooncomfort en aanpassingen

Nu de stijgende lijn in woningprijzen zich doorzet (in september 2014 lag de gemiddelde verkoopprijs 1,7% hoger dan in september 2013), kiezen huizenbezitters er naar verwachting steeds vaker voor om achterstallig onderhoud en uitgestelde verbouwingen te laten uitvoeren. Immers: als een woningverbetering zich uitbetaalt in een gestegen woningprijs, maakt dit de keuze om te verbouwen financieel aantrekkelijker. Zeker als die woning vervolgens ook nog eens sneller verkocht wordt. Wat dat betreft zijn de cijfers gunstig; in de eerste 10 maanden van 2014 zijn er al 6.500 méér woningen verkocht dan in heel 2013, aldus het Kadaster.

Een gestegen huizenprijs is positief bij de verkoop van een woning, het aflopen van de rentevaste periode of het oversluiten van een hypotheek. Minder gunstig is een hogere huizenprijs op de WOZ-waarde van uw woning, die dient als basis voor de gemeentelijke belastingen.

Zo leidt een verbouwing tot waardestijging

Om een waardestijging tot gevolg te kunnen hebben, moet een verbouwing, woningaanpassing of onderhoud nagelvast zijn uitgevoerd en bovendien wat toevoegen aan het pand, zoals:

  • Extra vierkante meters
  • Energiezuinigheid
  • Toegankelijkheid
  • Flexibiliteit
  • Wooncomfort

Een nieuwe keuken, badkamer of cv-ketel valt hieronder. Huisautomatisering alleen als het is uitgevoerd als een bedraad systeem (draadloze domotica kunt u bij een eventuele verhuizing meenemen). Woningaanpassingen in het kader van levensloopbestendigheid voegen in de regel alleen waarde toe als deze niet specifiek voor de huidige bewoner op maat gemaakt zijn. Een inloopdouche of een kraan die van buiten altijd koel aanvoelt, zijn in principe door meerdere mensen te gebruiken. Een traplift of een speciaal op hoogte gemaakt toilet, moeten na het vertrek van de huidige bewoner waarschijnlijk verwijderd of aangepast worden en dragen daarom minder bij aan een gestegen verkoopprijs.

Bron cijfers woningmarkt: CBS.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen